Selecteer een pagina

 Zelf een levensverhaal schrijven?

Waar begin je als je zelf een levensverhaal wilt maken? Als je benieuwd bent naar het verhaal van je ouders of grootouders?  Zeker nu, in deze gekke tijd waarin we meer thuis zijn dan anders en waarin de kwetsbaarheid van het leven zo dichtbij is. In een tijd waarin we meer op elkaars lip zitten dan soms goed voor ons is. Maar ook in een tijd waarin we soms onze ouders of onze opa of oma niet kunnen opzoeken. Gebruik die tijd dan om samen een verhaal te maken. We hebben zoveel digitale middelen tot onze beschikking.

Hoe begin je met het schrijven van een levensverhaal?

Want iedereen kan een verhaal maken, daar ben ik van overtuigd. De een wat gemakkelijker dan de ander, maar woorden en verhalen hebben we allemaal. Maar soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Dan is er zoveel te vertellen om een verhaal te maken. Het leven is rijk en goed gevuld. Hoe kom je tot een chronologisch overzicht? En moet dat eigenlijk wel? Hoe vervlecht ik anekdotes met feiten? En is het wel boeiend genoeg. Natuurlijk overkomt mij dat ook wel eens.  Zowel bij het schrijven van het verhaal voor een uitvaart, als bij het schrijven van een tekst voor een huwelijk. Maar zeker ook bij de verhaaldagen. Dan schiet het verhaal van hot naar her, dan is er geen touw aan vast te knopen. Of andersom. Het verhaal wil maar niet vlotten. De intentie is er, maar de woorden komen niet.

Zoek een thema voor je verhaal

Gebruik dan eens een voorwerp of een paar voorwerpen als handvat. Zo was ik op bezoek bij een dame van 96 die soms een beetje de draad kwijt was. Ik had moeite om haar te volgen, om mee te schrijven en om de juiste vragen te stellen. Totdat ik in haar kamer een kastje zag. Dat kwam uit haar geboorteland Suriname. Het was een prachtig houten servieskast. Ik zei hoe mooi ik het vond en zonder iets te hoeven vragen kwam haar verhaal. Hoe een vriend van haar vader dat had meegenomen uit haar ouderlijk huis, lang nadat zij al in Nederland was gekomen. Hoe het daarna jaren lang op zolder had gestaan. Totdat haar kleindochter het ontdekte en het heeft laten opknappen. Door te praten over dit kastje, gaf ze me een kijkje in haar jeugd. Haar verhaaldag door een kastje met nostalgie. Dus lukt het niet de juiste vragen te stellen? Gebruik dan eens een voorwerp als kapstok voor je verhaal. Veel plezier samen.