Selecteer een pagina

Over Lilian

In februari 2019 stopte ik met mijn vaste baan. 10 jaar lang had ik daar met enorm veel plezier gewerkt. Ik had ook een verlangen. Een verlangen om naast het spreken bij ceremonies van trouw, ook te spreken bij ceremonies van rouw. Geen idee of dat ook zou lukken. Ik had geen vastomlijnd plan, maar wel een groot vertrouwen.

Dus maakte een website, dacht na over een visitekaartje en dronk heel veel kopjes koffie. En nu, anderhalf jaar later, kan ik zeggen: ‘Ja, het is gelukt.’ Bij meer dan 65 afscheidsceremonies heb ik verteld over het leven. Ik heb daarbij samengewerkt met prachtig mooie mensen die hun vak met hun hart uitoefenen. Ik heb veel bijzondere families ontmoet. Ik voel me rijk en dankbaar

Een van de voordelen van zelfstandig zijn, is dat ik mag ontdekken. Zo ontstond tijdens mijn wekelijkse hardlooprondje de zin ‘maak van je verjaardag een verhaaldag.’ Opnieuw kon ik nadenken over een website en dronk ik vele kopjes koffie om te brainstormen.

In mijn werk als uitvaartspreker ontmoet ik families vlak voor een afscheid. Soms zie ik de spijt, hoor ik de vragen zonder antwoorden: ‘wie was ze eigenlijk, mijn moeder? Had hij een droom, mijn vader? Hoe hebben mijn ouders elkaar ontmoet? Wat vond ze belangrijk?’. Ook is er dan vaak haast. Er moet nog zoveel geregeld worden. Het geeft een rustig gevoel, als er al een stuk van het verhaal aanwezig is.

Dus ga met elkaar in gesprek als het kan!

Met mijn moeder heb ik de ’trip down memory lane’ inmiddels gemaakt. Zo zag ik waar ze speelde vroeger. Hoorde ik haar kinderdromen en durfde ik de vragen te stellen die ik nog niet had durven stellen. Het waren waardevolle momenten. Ik gun ze iedereen. Ik hoop van harte dat ik met de verhaaldag het gesprek op gang kan helpen. Dat ik kan helpen de eerste stap te zetten: voor een gesprek tussen ouders en kinderen, tussen familieleden onderling, tussen grootouders en kleinkinderen. Om het leven te vieren en voor wederzijds begrip.

Vanzelfsprekend hoeft een verhaaldag er niet alleen op een verjaardag te zijn. Verhaaldag en verjaardag maken nu eenmaal een mooie woordcombinatie. Er zijn voldoende levensmomenten waarbij een moment om te vertellen past.

Wil je meer over mij weten? Bekijk dan mijn LinkedIn pagina.