Schrijven van een levensverhaal
-10 tips-
Een levensverhaal op papier is een prachtig document. Maar hoe schrijf je het levensverhaal? Hoe ga je aan de slag als je alle informatie hebt ontvangen? ( zie ook: 10 tips voor een interview voor een levensverhaal). Hoe dan verder? Welke volgorde houd je aan? Wel of geen quotes? Ik help je op weg met 10 praktische tips voor het schrijven van een levensverhaal.
1 | Plan schrijftijd
Het klinkt zo simpel, maar het is echt essentieel. Net zoals je de afspraak hebt gepland om het interview voor het levensverhaal te houden, is het ook belangrijk tijd in je agenda te maken voor het schrijven. Zo geef je er ruimte aan, maar maak je het ook belangrijk genoeg voor jezelf om er tijd voor vrij te maken.
2 | Bepaal de volgorde of kies voor thema’s
In het gesprek ben je bepaalde gebeurtenissen tegengekomen. Je kan ervoor kiezen om de volgorde in de tijd aan te houden. Zo kan je kiezen voor een hoofdstuk over het jeugd, schooltijd, vervolgopleiding en loopbaan. Of je kiest voor thema’s. Zo kan sport wellicht een thema of misschien wel rode draad zijn. Is spijt een belangrijk onderwerp geweest? Misschien heeft de oorlog een belangrijke invloed gehad? Of je een chronologische volgorde aanhoudt of kiest voor thema’s, hangt ook af van het verloop van het gesprek en je eigen voorkeur.
3 | Gebruik quotes
Iedereen heeft een persoonlijke woordkeus of voorkeur voor bepaalde woorden. Deze woorden kleuren als het ware de persoon. Gebruik ze in je verhaal. Het maakt de tekst nog persoonlijker. Dit kan je doen door ze in een andere kleur in je tekst op te nemen, schuingedrukt en in een groter lettertype.
“Achteraf is de gelukkigste periode uit mijn leven de jaren dat mijn kinderen klein waren. Het leven werd toen terugebracht tot de essentie.”
4 | Kies een vertelperspectief voor je levensverhaal
Dit is best ingewikkeld, maar wel belangrijk om over na te denken. Vanuit wie ga je het verhaal schrijven. Gebruik je de ik vorm of gebruik je de hij/zij vorm. Beiden zijn prima. Wel is het goed om een bewuste keuze hierin te maken, zodat je tijdens het schrijven hier niet meer over hoeft na te denken. Je kan natuurlijk ook een combinatie van beide perspectieven vinden. Ook dat maakt het verhaal levendig.
5 | Gebruik de spellingscontrole
Niets irritanter dan spellingsfouten. Gelukkig kan je de spellingscontrole gebruiken hiervoor. Doe dat ook. Je zal verbaasd zijn hoeveel foutjes er nog in staan ondanks dat je tekst zo zorgvuldig hebt nagelezen.
6 | Schrijf leesbaar
En wat is dat dan leesbaar schrijven? Gebruik korte zinnen en spreektaal. Vermijd moeilijke woorden. Het is ook mooi om beeldend te schrijven. Gebruik je zintuigen, wat hoorde hij/zij, wat rook hij/zij. Zo neem je de lezer mee in het verhaal.
7 | Laat je niet afleiden door jaartallen
Was het nu 1967 of 1968, de geboorte van het eerste kind? Belangrijke details, maar staar je er niet blind op. Je hebt tenslotte de opname van het gesprek. Schrijf gewoon door en check het op een later moment.
– Bonustip-
Als je je interview voor een levensverhaal duidelijk hebt opgenomen kan je de gesproken tekst goed omzetten naar geschreven tekst. Dat kan bijvoorbeeld met deze tool: www.speechtexter.com
8 | Goed is goed genoeg
Natuurlijk wil je bij het schrijven van een verhaal volledig zijn. Je wilt niets overslaan en niets vergeten. Dat klopt. Het is eigenlijk onmogelijk om helemaal volledig te zijn. Een leven heeft zoveel meer nuances dan in woorden uit te drukken is. Vertrouw erop dat dat wat verteld wordt ook de moeite van het vertellen waard is geweest.
9 | Neem de tijd maar niet teveel
Voor het schrijven van een levensverhaal heb je inspiratie nodig. Dat is er niet altijd natuurlijk. Gun jezelf die tijd. je voelt vanzelf wanneer het tijd is om te schrijven. Aan de andere kant, kan het laten liggen van het uitwerken van het verhaal je ook belemmeren en gaat het voelen als een moeten. Als je een eerste concept klaar hebt, laat het dan vast lezen. Zo weet je of je op de juiste weg zit. De “hoofdpersoon” voelt dan ook zelf nog ruimte om wat aan te vullen.
10 | Laat je tekst nakijken
Het schrijven van een levensverhaal kost tijd. Soms staar je je blind op je eigen woorden en zinsconstructies. Het kan daarom zinvol zijn en ook best spannend misschien, je tekst te laten lezen door iemand anders. Dat geeft een frisse kijk op je verhaal.
- Hulp nodig? -
Elk verhaal verdient het om verteld te worden. Mijn wens is dat al die verhalen woorden krijgen en vastgelegd worden. Daar help ik je graag bij. Of het nou voor jezelf, je ouders of je grootouders is. Samen gaan we er voor zorgen dat elk verhaal de aandacht krijgt die het verdient.